29 Лютого, 2020 0 1551 Переглядів

«Стараємось орієнтувати молодь на кращий світовий досвід» – директор Департаменту молоді Іван Білик

Наприкінці лютого в Україні відбулися два масштабних форуми для молоді п’ятидесятницьких церков.  Це – студентська конференція «Передай» у Львові, 27-29 лютого, та конференція   «Елементи Музики» у Києві, 28-29 лютого. Розповісти про обидва заходи, а також про те, чим сьогодні живе Департамент молодіжного служіння братерства, ми попросили його  директора Івана Білика. 

– Іване, здається, це перша суто студентська конференція у нашому братерстві: як виникла ідея її проведення та яка мета служіння?

– Почну з того, що вже чотири роки на Львівщині діє Асоціація євангельських студентів, яка об’єднує понад 130 студентів. Ми вирішили пошитими цей гарний досвід в інших регіонах України і конференція задумана саме з цією метою.

Місія служіння – поширювати Добру Новину в університетах та інших навчальних закладах.  Насправді для цього нам навіть не потрібно направляти туди місіонерів, бо вони там уже є.  Треба лише спорядити студентів-християн відповідними знаннями та навичками місіонера. Вірю, що нинішня конференція досягла мети.

Судячи зі списку спікерів, які служили на конференції, ви орієнтуєте молодь не на регіональний досвід, а на світовий…

– Так і є. Серед спікерів конференції були лідери студентського служіння з кожного континенту, де існують виші (всі окрім Антарктиди). Вважаю, це досить символічним. Зокрема, партнером конференції «Передай» є представник місії Chi Alpha США Браян Харджет, також представники Глобального руху студентського служіння, лідери служіння «Студенти для Христа – Україна» Ерік та Джен Музарт та інші блискучі служителі. Серед них Джеймі Кемп з Індонезії, Мет Марлін з Мозамбіку, Джош Ренфро з Чилі та Джон Коушел з Німеччини. Усі спікери – практики, котрі працюють у різних культурних і ментальних середовищах.

Де, окрім Львова, сьогодні уже діють студентські спілки?

– Аналогічні – у Чернівцях і Рівному. Незабаром плануємо запустити служіння у Тернопільській області, шукаємо виходи на студентські команди в Києві та інших областях.

Мова йде про команди на базі окремих церков?

– Як правило, у однієї церкви недостатньо ресурсів для того, щоб розпочати таке служіння. Скоріше це студентське об’єднання на базі кількох церковних громад. Крім того, наші студентські спілки діють у структурі відділів молоді при обласних об’єднаннях церков ХВЄ як складова частина молодіжного служіння. Є таке бажання, щоб усі ключові міста України мали свої студентські спільноти, акцентовані саме на дії Святого Духа та на п’ятидесятницькому середовищі.

28-29 лютого пройшла ще одна конференція – «Елементи музики»…

– Так. Наша мета була зібрати лідерів груп прославлення, хорів, авторів пісень тощо, щоб дати їм розуміння певних правильних стандартів християнської музики, уникнути різночитань. Наразі, у наших церквах спостерігається різнополярність: від крайньої заборони музики до формату вседозволеності (роби те, що ти хочеш). Розібратися в теології музики, як про неї говорить Писання, допоміг молоді одного з кращих служителів слов’янського контексту у цій темі Лео Франка з Німеччини. Історію музичного служіння п’ятидесятницьких церков в Україні нам викладав фахівець у цій сфері Дмитро Коваль. Часто люди говорять: «Колись так не було!», – не знаючи, як насправді було і що було. Історичні факти, про які молодь почула, допоможуть припинити спекуляції на дану тему.

А ще які теми розглядали учасники конференції?

Ми говорили про вплив музики, як позитивний, так і негативний, про те як направляти музичне служіння у правильному руслі, враховуючи богослужбову практику церкви. Розібралися у цьому нам допоміг директор Департаменту освіти Віктор Вознюк. Також своє наставлення для лідерів музичного служіння дав перший заступник старшого єпископа братерства Анатолій Козачок.

Загалом програма конференції була дуже насичена. Це – 24 майстер-класи для служителів різних сфер (від звукорежисури і гри на гітарі, до написання пісень і диригування хором). У програмі було 15 годин, тобто два дні, потужного контенту у сфері теології, історії та культури музичного служіння. Також круглі столи, ток-шоу. Кожен учасник вибрав собі те, що йому до снаги. До речі, учасників прибуло суттєво більше, ніж ми сподівалися…

Задача-максимум, яку ви ставите у сфері музичного служіння?

У скорому часі розвинути цей напрямок до створення Департаменту музичного служіння, оскільки це дуже великий сегмент діяльності у наших церквах (є багато потреб і багато викликів, як наприклад, різночитання у перекладних пісень та ін.) Для цього нам потрібно акумулювати творчих людей, котрі готові працювати. Що і стараємось сьогодні робити.

Анонси обох конференцій я отримала з телеграм-каналів «Ґоу, лідер!» та «Ґоу, молодь!» Які ще електронні інформ-платформи використовує Рух молоді?

– Для людей поважного віку одразу поясню, що заклик «Ґоу» (англ. «go») означає – вперед, давай! Сьогодні є багато інертних, неактивних людей, які очікують, що хтось щось має зробити. Ми бажаємо запалити молодь, підштовхнувши трішки: «Вперед, ти ж можеш це!»

Загалом у нас працює чотири ресурси: окрім згаданих телеграм-каналів «Ґоу, лідер!» та «Ґоу, молодь!» є ще Instagram  та Facebook-сторінка «Ґоу, молодь». Там публікується інформація про заходи департаменту та матеріали мета яких допомогти молодим християнам реалізувати себе, своє покликання, зміцнитися у вірі. Окремо для кожної конференції чи масштабного проекту ми робимо сайти. Наприклад, щойно презентували сайт щорічної конференції  «Елементи лідерства».

Наостанок поділіться, які ще «Елементи» ви маєте в планах? Приємно, що кількість профільних, на високому рівні молодіжних конференцій зростає майже в геометричній прогресії…

– Дякую на доброму слові. Зараз ми працюємо над підготовкою бізнес-конференції, яку проведемо на початку вересня разом з компанією Business Lab Україна. Її очолює наш брат Рон Джонс, представник Асамблей Божих США, у минулому бізнесмен та місіонер у кількох країнах світу. Наша спільна мета – допомогти молодим християнам в Україні рухатися в правильному руслі. Адже ми маємо критичну ситуацію з трудовою міграцією: молоді люди малюють собі картину, що поїхавши закордон швидко розбагатіють, а в реальності стикаються з багатьма проблемами. Для того щоб мати успіх потрібен час, досвід, освіта і багато іншого.  Я не вірю в швидку реалізацію людського потенціалу, скоріше розумію так, як Писання говорить: «Будь вірний в малому, Бог поставить над великим».

Попри кризу і військові дії в Україні зараз є великі можливості для того, щоб започаткувати свій бізнес. Мета конференції не тільки підказати, як ці можливості можна реалізувати, але й допомогти молодим українцям подивитись на цю сферу, як вона може служити для Царства Божого. Ми віримо, що це буде прекрасна співпраця.

Бесіду вела Ірина Боровкова.

Попередня Делегація з України візьме участь у Міжнародній місіонерській конференції у Молдові
Наступна «Проблема суспільства знаходиться не в екології землі, а в екології нашого духу»  - Михайло Паночко   

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/chve/chve.org.ua/www/wp-content/themes/trendyblog-theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Вам також може сподобатися

Молодіжне служіння

Зустріч молодіжних керівників Львівщини

Про «екранозалежність» та порнографію як про сучасні виклики для молодого покоління говорилося на зустрічі молодіжних керівників Львівщини

Молодіжне служіння

Володимир Бричка: «Питання до молоді – «Хто піде?»

       Старший пресвітер Житомирського обласного об’єднання церков ХВЄ Володимир Бричка – людина з якою завжди легко, біля нього просто горіти ділом Господнім. Мабуть, тому молодь і…

Молодіжне служіння

Чернігівщина: молодь вчилася як стати сильною

13-14 квітня єпископ ЦХВЄ Микола Синюк відвідав Чернігівщину, де служив словом для молоді області та побував  у невеликих місіонерських церквах, розташованих у кількох населених пунктах області.