Травень 26, 2023 0 513 Переглядів

Релігійні спільноти й уряд співпрацюватимуть для духовної реінтеграції звільнених територій України

Україна веде боротьбу не лише за свої території, а й за серця та думки людей, уражені російською пропагандою. Саме тому українським релігійним спільнотам доцільно завчасно готувати кадровий резерв духовенства для задоволення релігійних потреб і надання душпастирської опіки на звільнених територіях. 

Проблематиці духовної реінтеграції звільнених територій України була присвячена урядова нарада, яка відбулася 25 травня 2023 року в Кабінеті міністрів України під головуванням Віцепрем’єр-міністра України Ірини Верещук за участі представників церков і релігійних організацій, Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олега Котенка та інших представників влади.

Учасники зустрічі звернули увагу на необхідність забезпечення представникам різних конфесій рівний доступ до засобів масової інформації, що сприятиме більшій згуртованості українського суспільства, підтримці високого морального духу на фоні постійних повітряних атак по всій Україні та задоволенню духовних потреб наших співгромадян.

Віцепрем’єр-міністр наголосила, що у період воєнних випробувань релігійні питання є дуже чутливими й водночас важливими для держави.

Учасники наради звернули увагу на стан церковного майна на тимчасово окупованих територіях, контрольованих російськими військами. Урядовці запевнили представників церков, що після деокупації церковне майно, захоплене нині окупантами, обов’язково буде повернуто первинним законним власникам – відповідним релігійним громадам.

Очільникам єпархій було запропоновано підготувати список пошкодженого і зруйнованого церковного майна. Також присутні обговорили питання ведення реєстру церков та церковного майна на деокупованих та тимчасово окупованих територіях.

“Це дасть можливість провести звірку з відповідним реєстром, який веде Мінкульт, оцінити масштаби збитків, завданих російською агресією, та розпочати пошук донорів для відновлення церковних і культових споруд на деокупованих територіях”, – пояснила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

На завершення зустрічі Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко висловив подяку українському духовенству, що з 2014 року релігійні спільноти різних конфесій підтримують родини зниклих безвісти та полонених та всіляко допомагають їхньому поверненню додому.

Підсумком зустрічі стала домовленість про створення постійно діючої робочої групи з представників центральних органів влади та релігійних організацій. Цей орган має забезпечити координацію на рівні обласних військових адміністрацій та держави загалом у вирішенні питань, пов’язаних із проблематикою духовної реінтеграції мешканців звільнених територій України.

Джерело: irs.in.ua


Попередня ЄТУ запрошує до вступу на магістратуру, старт – у вересні 2023 року
Наступна «Щиро вітаю з Днем П’ятидесятниці!» – привітання старшого єпископа УЦХВЄ Анатолія Козачка (ВІДЕО)

Вам також може сподобатися

Новини

Кабмін затвердив порядок відвідування храмів у разі послаблення карантину

Уряд більш детально сформулював обмеження масових релігійних заходів під час

Новини регіонів

Як п’ятидесятницькі церкви Рівненщини допомагають подолати наслідки каховської трагедії 

Після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС в перші ж години