11 Вересня, 2022 0 564 Переглядів

«Найперше завдання консультації — дати людині надію!» — у Рівному пройшла конференція з кризового душеопікунства

9-10 вересня 2022 року в церкві «Світанкова зоря» м. Рівне відбулася конференція, присвячена питанням душеопікунства людей, які отримали психологічні травми. Захід відвідало близько 90 учасників із Київської, Харківської, Миколаївської, Хмельницької, Закарпатської, Волинської, Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Донецької, Чернігівської, Івано-Франківської, Рівненської, Львівської, Чернівецької, Черкаської, Одеської, Дніпропетровської, Сумської областей. Більшість із них — лідери різних служінь.

Спікером конференції був Джордж Роудс — пастор, доктор філософії та кандидат психологічних наук із США, людина із багаторічним стажем консультування. Його навчальна програма включає діагностику ПТСР, консультування психологічних травм, вплив травми на різні вікові категорії з підходами до кожної з них та багато інших тем.

Зокрема, служитель окреслив три етапи кризового консультування: стабілізація стану пацієнта до відчуття безпеки, робота з травмою через розмову, шлях до зцілення. Метою консультації є визначення проблеми, обговорення з пацієнтом можливих рішень, вибір оптимального рішення і складання плану для досягнення бажаного результату.

«Наше найперше завдання як консультанта — дати людині надію, — підкреслив Джордж Роудс. — Нехай людина йде від вас, розуміючи, що вона може в будь-який час прийти знову. Тримайте двері відкритими!» Також він наголосив: попри те, що травматична подія назавжди закарбовується в пам’яті пацієнта, кінцеве завдання консультації — щоб лишилася тільки пам’ять без травми. Подібно до того, як лишається шрам після того, як рана загоїться. «Головне при консультуванні — говорити людині правду, вона повинна зустрічатися з реальністю, як би це не було важко» — додав він.

Протягом семінарів усі бажаючі могли поставити запитання спікеру. Ось одне із болючих питань, яке прийшло із зали: «Ми служимо в лікарні, де перебувають поранені військові. Ми розмовляємо з ними, вислуховуємо їхні історії, а потім все це проживаємо всередині себе… Як із цим бути?» Відповідаючи на нього Джордж Роудс сказав: «Коли ми присвячуємо себе такій праці, то теж стаємо жертвами травми. Особливо це стосується служіння в госпіталях. Ви тратите дуже багато сил та емоцій, лишаєтеся спустошеними. Тому вам потрібно знати, як відновити свою енергію — добрий сон, відпустка, джерела радості. Якщо ви свідомо не турбуватиметеся про себе, то скоро не зможете виконувати цієї роботи».

Про ідею проведення заходу та його цілі розповідають організатори та учасники.

Богдан Левицький: «Виникла потреба зібрати інформацію про те, як служити людям, травмованим війною. Ці знання необхідні всім відділам нашого об’єднання. Адже раніше ми не стикалися з такими викликами, і зараз часто самі не розуміємо як чинити, коли до нас звертаються за допомогою. Мені доручили бути координатором цієї праці.

Це вже другий подібний захід. Перший — пройшов у Івано-Франківській області під час Комітету УЦХВЄ. Тоді ж вирішили, що необхідно продовжувати таке навчання, щоб оснастити наших служителів відповідним інструментарієм. Олександр Озеруга запропонував запросити свого знайомого служителя Джорджа Роудса. Ознайомившись із його програмою, ми переконалися, що це здорове біблійне вчення, і пристали на пропозицію. Сьогодні тут навчаються лідери дитячого, жіночого служіння, пастори…

Наступний захід плануємо в Києві 3-6 жовтня. Його проводитимуть викладачі УБТ. Майбутня конференція передбачатиме більш індивідуальний підхід, щоб обрати і спорядити тих, які зможуть навчати інших. Намагаємося задіяти здібних людей. Від усіх нас залежить, чи втілюватимуться ці знання в життя, чи лишаться тільки в теорії. А потреба є величезна. Наш народ потребує зцілення, адже переживає велику трагедію».

Олександр Озеруга: «Останнім часом ми зустрілися з великою кількістю питань і викликів. І на ці реалії не дає відповідей наш минулий досвід. Три тижні тому ми робили в нашій церкві служіння для переселенців. Серед них була 70-річна жінка з Авдіївки. Вона розповіла свою історію, як виїжджала з-під обстрілів і бомбардувань із двома вже мертвими онуками 5 і 15 років у багажнику автомобіля… Скажу відверто: навіть маючи позаду 30 років служіння, я не знайшов, що їй сказати. Звісно, якби жінка була віруюча, я сказав би щось про вічне життя… А так — просто мовчав. І сьогодні на конференції я знайшов для себе відповідь: іноді не потрібно говорити нічого, просто бути поряд з людиною, відгукуючись на її потреби. Саме для цього необхідні такі заходи — нам потрібно шукати відповіді на подібні складні питання».

Володимир Бричка: «Я сам певною мірою викладаю принципи консультування, але завжди продовжую вчитися. Щоразу черпаю для себе нові підходи, ідеї. Мені боязно зупинитися вчитися, бо тоді треба й припиняти навчати. Саме такі конференції великою мірою сприяють розширенню кругозору. Адже з часом змінюються погляди, з’являються нові проблеми, колишні методи стають неактуальними. Ми вже не можемо обходитися вчорашніми відповідями. Якщо закриємося в собі, наробимо багато помилок та відвернемо людей. Сьогодні люди зустрілися з великою жорстокістю, до якої ніхто не був готовим. Ці звірства шокують, у них важко повірити… Я за 68 років не бачив такого, що довелося пережити цьому поколінню. Тому треба час, треба витримка, треба розуміння».

Окрім теоретичної частини конференція включала практичні заняття, під час яких учасники могли зробити перші кроки у застосуванні набутих знань. Усі, хто прослухав навчальний курс, отримали сертифікати.

Дмитро Довбуш,

фото Юрія Вавринюка

Попередня Місіонерська церква селища Чутове на Полтавщині, попри війну, продовжує розвиватись та будувати Дім молитви
Наступна «Прокинься, Європо!» -  гасло щорічної конференції П’ятидесятницької Європейської  Спільноти

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/chve/chve.org.ua/www/wp-content/themes/trendyblog-theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Вам також може сподобатися

Новини братерства

Молитовне віче об’єднало сотні євангельських церков (ВІДЕО)

   10 березня на Майдані Незалежності в м. Києві відбулося ініційоване Церквою віри євангельської України молитовне віче.

Новини братерства

“Християнська молодь є духовною інтелігенцією, яка має показувати зразок для наслідування всій українській молоді”

Протягом останніх років релігійна спільнота України щоліта з цікавістю спостерігає за Малинфестом – щорічним з’їздом молоді Церкви християн віри євангельської України…

Новини братерства

Що пам’ятають води «Одеського Йордану»

Серпень місяць щедрий на водні хрещення. До селища Олександрівка поблизу Одеси, 9 серпня ще зранку почали з’їжджатися віруючі. На березі місцевого лиману, який християни давно вже прозвали Йорданом, розташувалося кілька палаток біля яких юрбилися люди.