Січень 25, 2022 0 346 Переглядів

Як знайти і втримати баланс між зовнішньою і внутрішньою красою?

Відповідає Marichka Galyuk

Важливість плекання внутрішньої краси не належить до спірних питань, адже продукування плоду Духа (любові, радості, миру, довготерпіння, добрості, милосердя, віри, лагідності і здержливості) – є предметом чи не кожної недільної проповіді.

Та конфлікт починається тоді, коли чуємо:

«А окрасою їм нехай буде не зовнішнє, заплітання волосся та навішання золота або вбирання одеж, але захована людина серця в нетлінні лагідного й мовчазного духа, що дорогоцінне перед Богом» (1 Петр. 3:3-4).

або:

«Краса то омана, а врода марнота, жінка ж богобоязна вона буде хвалена!» (Прип. 31:30).

Вириваючи ці слова з контексту, хтось робить висновок, ніби Богові не подобається, коли жінка «витрачає» час на свою зовнішність

Але чи це справді так? Давайте з‘ясуємо.

  1. Продовжуючи власну думку, апостол Петро наводить як приклад Сарру, яка, крім того, що називала свого чоловіка паном, кілька разів наразила його життя на небезпеку через свою ЗОВНІШНЮ КРАСУ (Бут. 12:11-20; весь 20 розділ).

Навіть сьогодні, в епоху розквіту індустрії молодості і краси, складно уявити жінку, яка у свої 89 років була б настільки привабливою, щоб нею всерйоз зацікавився один із президентів (маю на увазі Авімелеха, який тоді очолював Ґерар)⠀

Петро міг би навести як приклади нетлінного, лагідного і мовчазного духа – смиренну Анну, жертовну Лію, слухняну Рут… але згадав саме Сарру.

Збіг?

  1. Якщо ж говорити про 31-у Приповість Соломона, то в переліку характеристик жінки, «ціна якої вища за перли», окрім 30-го вірша (який красу називає оманою), є ще й 17-й та 22-й!

Перефразовуючи сучасною мову, «підперізуючи стегна і зміцнюючи рамена», вона дбає про фізичне здоров’я власного тіла.⠀

І не заради лайків в Інстаграмі, а для того, щоб якісніше служити своїй сім’ї, церкві та суспільству.⠀

Згадаймо також зустріч Ревеки зі слугою Авраама. Дівчина напоїла 10 верблюдів, а отже, набрала з криниці більше тонни води! З такими біцепсами справді легше продукувати довготерпіння, погодьтеся:)

А вісон і кармазин, що названі вбранням чеснотної жінки, у ті часи цінувалися нарівні із золотом!

Вісон створювався плетінням тонкої нитки – продукту бісусового молюска. Ця тканина була настільки тонкою, що рукавички з вісона при щільному складанні могли б легко вміститися в шкаралупу волоського горіха!

Кармазин – тканина, створення якої теж не обходилося без морепродуктів. Вона набувала свого кольору завдяки пігменту молюсків. Для фарбування 2 кг полотна використовували до 30 тисяч молюсків.

Виявляється, натуральний, якісний і недешевий одяг – це не сором, а норма для чеснотної жінки.

Саме в такі шати Бог вбирав свою Наречену:

«І зодягнув тебе різнокольоровим, взув тебе в тахаш (шкіряне взуття), і сповив тебе в вісон, і покрив тебе шовком. І приоздобив тебе оздобою, і дав нараменники (браслети) на руки твої, а ланцюга на шию твою. І дав Я носову сережку до носа твого, і сережки на вуха твої, а пишну корону на твою голову» (Єзек. 16:10-12) (тут зустрічаємо традиційний опис східної нареченої).

Виявляється, Бог не проти зовнішньої краси, Він Сам є головним стилістом всесвіту.

Читаючи до кінця 16-й розділ книги Єзекіїля, розуміємо – Господь засмучується, коли ми покладаємося не на Нього, а на Його дари (в цьому випадку – свою зовнішність):

«І розійшлося ім’я твоє поміж народами за твою красу, бо досконала вона, через пишноту Мою, яку Я на тебе поклав, говорить Господь Бог! І покладалася ти на красу свою, і стала розпусною через славу свою, і виливала ти розпусту свою на кожного перехожого, його ти була» (Єзек. 16:14-15).

Коли краса, яку подарував Бог, використовується не для Божої слави, – вона автоматично перетворюється на оману.

Якщо ви досі не знаєте, як прославляти Бога доглядом за собою, лишаю тут кілька пунктів:

користуватися дезодорантом, щоб не відлякувати від Доброї Звістки людей, з якими ділитеся нею

мити волосся і слідкувати за чистотою нігтів, щоб люди раптом не подумали, що у вашій «вірі» бути охайною – гріх

враховуючи свій тип фігури, колір шкіри та овал лиця, підбирати фасони і фактуру одягу для щоденних образів, плекаючи в собі природу естета і творця, яку неспроста Бог заклав у кожну з нас!

Текст: facebook

Попередня Що робити мамі, щоб бути щасливою?
Наступна Йога, медитація і християнство

Вам також може сподобатися

Покликана нести життя

«Чоловік, діти, служіння — як не загубити себе у безперервних обов‘язках?»

Відповідає Анна Малюта Відчуття розчарування від тотального невстигання в певних

Покликана нести життя

«Покаялася, і знаю, що Бог простив. Але совість і далі мучить?»

Відповідає  Valentyna Nevmerzhytska de Cervantes В українській Біблії словом «сумління»

Покликана нести життя

«Якщо Бог – добрий, чому світ наповнений стражданнями?»

Відповідає Анна Веренич Часто діти не розуміють, чому батьки змушують