27 Вересня, 2016 0 1160 Переглядів

«Нам потрібен базовий закон про капеланство» – учасники круглого столу в «Укрінформі»

     За круглим столом, що відбувся 22 вересня в агентстві «Укрінформ», зібралися представники церков, народні депутати та посадовці,  щоб обговорити законодавче забезпечення капеланства в Україні. Зокрема мова йшла про регламентування капеланської діяльності у військовій, пенітенціарній та медичній сферах.

     Як констатували учасники, серед яких були народні депутати Павло Унгурян, Ольга Богомолець, Віктор Єленський та Юрій Мірошниченко, початок системної спільної  роботи у цьому напрямку покладено. Утім, на переконання можновладців, церква  в особі членів ВРЦіРО має бути більш активною, висуваючи власні суспільні ініціативи.

     Про надзвичайно плідну роботу капеланів у виправних колоніях розповів начальник управління соціально-виховної та психологічної роботи апарату ДПтСУ  Ігор Андрушко, який також  зазначив, що є потреба законодавчо  врегулювати  роботу священників не лише із засудженими, але й  з персоналом пенітенціарної системи.

     Аналіз текстів  документів, якими сьогодні регулюється капеланська діяльність, зробив доктор філософських наук, професор Олексій Шуба. Він наголосив, що у них є багато різночитань, навіть  сам термін «капелан» зустрічається у різних варіаціях.  «Ми пішли шляхом підзаконних актів, а треба базовий закон про капеланство» – зауважив експерт.

     Про низку питань, які потребують законодавчого  врегулювання, а також про саму суть капеланства – навіщо воно потрібно – говорив  завідувач відділу соціального  служіння ЦХВЄУ. Він вніс пропозицію встановити інститут душпастирів-радників: «При Міноборони зараз створено гарний механізм – голова Ради у справах душпастирської опіки є радником міністра оборони. Так само радником міністра міг би стати керівник Душпастирської ради при МОЗ, так само в Державній пенітенціарній службі. А черговий  голова ВРЦіРО міг би стати радником з релігійних питань Президента України» – запропонував пастор. Він наголосив, що навіть гарні закони нічого не дадуть, якщо не буде живого спілкування представників влади із представниками церков. А тому дуже важливо сьогодні проявляти ініціативу.

     Організатором круглого столу на тему капеланства виступив Департамент зовнішніх зв’язків УГКЦ.

Попередня У Рівному християни провели паркове Свято родини
Наступна Семінарії практичного богослів’я у Коростені – чверть століття

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/chve/chve.org.ua/www/wp-content/themes/trendyblog-theme/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Вам також може сподобатися

Новини братерства

Михайло Паночко виступив з доповіддю на круглому столі до річниці хрещення Київської Русі

       23 липня представники влади, духовенства та науковці столиці зібралися за круглим столом з нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Під час заходу йшлося про вплив християнства на розвиток і роль церкви у становленні українського суспільства, формування інституту сім’ї.

Новини братерства

У день Фестивалю надії на найбільший стадіон Львова прийшло близько сорока тисяч людей (репортаж)

   Відкритий для світу, дружній для людей Львів зустрів Фестиваль надії за участю Франкліна Ґрема. Найосвітленіший в Україні стадіон «Арена Львів» 20 червня був переповнений – близько сорока тисяч людей відвідали найочікуванішу християнську подію року. 

Новини братерства

Чим живе Українська церква ХВЄ ознайомилась делегація Служби військового капеланства ЗСУ 

Представництво Служби військового капеланства ЗСУ Апарату Головнокомандувача ЗСУ на чолі